Vinyl rips in mono

GoldWave general discussions and community help
Post Reply
dani72
Posts: 5
Joined: Fri Apr 13, 2007 6:29 pm
Location: Ireland

Vinyl rips in mono

Post by dani72 »

Hi. I'm recording from vinyl to digital using [url=http://www.rega.co.uk/fono-mini-a2d]Rega Fono Mini[/url] connected to the Planar 3 turntable. When I did it on my PC everything worked perfectly but on my laptop the recording in Goldwave is entirely in mono. Any idea why this would be happening? I've checked all the settings under Control Properties and everything looks fine. The only difference between the PC & laptop in terms of setup is that the laptop has USB-C ports so I have to use the Dell adapter supplied with it. Could that be the problem?
Relax. What is mind? No matter. What is matter? Never mind!

Tristan
Posts: 392
Joined: Mon Jun 01, 2009 8:20 pm
Location: Southeast Michigan

Re: Vinyl rips in mono

Post by Tristan »

I've recorded stereo to Goldwave on a number of different PC's with no issue, so I'm guessing your hardware -- or at least your hardware setting -- is the problem.
I don't want to read the manual either, but it isn't my problem, is it?

DougDbug
Posts: 2070
Joined: Wed Feb 16, 2005 3:33 pm
Location: Silicon Valley

Re: Vinyl rips in mono

Post by DougDbug »

Windows may be configured for mono. Right-click the Windows volume/speaker icon and select Open Sound Settings. Go to "Input Devices" or "Recording Devices" (depending on your version of Windows), select the USB device and try to find the stereo/mono settings. It might be under an "Advanced" tab.

Or, buy the CD! :P

Post Reply