GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

GoldWave general discussions and community help
Post Reply
ander
Posts: 6
Joined: Tue Jun 29, 2010 6:54 am

GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

Post by ander » Tue Jun 29, 2010 6:56 am

Hi,

Just thought I'd mention that GoldWave 5.57 is crashing on exit for me here in Windows 7 Home Premium (64-bit). Error details:

Problem signature:
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: GoldWave.exe
Application Version: 5.57.0.0
Application Timestamp: 00000000
Fault Module Name: QuickTime.qts_unloaded
Fault Module Version: 0.0.0.0
Fault Module Timestamp: 4ba1b0eb
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 6c21bb69
OS Version: 6.1.7600.2.0.0.768.3
Locale ID: 1033
Additional Information 1: 0a9e
Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Additional Information 3: 0a9e
Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Any additional system info on request. Cheers, Ander

GoldWave Inc.
Site Admin
Posts: 3931
Joined: Wed Mar 10, 2004 6:43 pm
Location: St. John's, NL
Contact:

Re: GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

Post by GoldWave Inc. » Tue Jun 29, 2010 1:59 pm

That looks like a problem with Apple's QuickTime module. You may need to install an updated version of QuickTime or iTunes on your computer. Or you can try disabling the QTFile plug-in in GoldWave under Options | File Formats, File Plug-in Precedence tab.

Chris

ander
Posts: 6
Joined: Tue Jun 29, 2010 6:54 am

Re: GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

Post by ander » Tue Jun 29, 2010 10:40 pm

Thanks for your reply. I'm using the latest QuickTime (7.6.6). In GW's File Format Options > File Plugin Precedence, only the first entry refers to anything Apple-related:

[checkbox] GoldWave* Wave, MPEG Audio, Extended Audio, Apple, Apple-C, Amiga, Sun, Sound Blaster, Raw MIDI Instrument Sample... etc.

So you mean I'm supposed to unselect that whole thing? Won't that prevent GW from opening all those other formats too? Or maybe you were thinking of some other location?

Sorry, this is a new install, with a new OS and new versions of GoldWave and QuickTime, so I don't know if one or the other is causing the problem.

GoldWave Inc.
Site Admin
Posts: 3931
Joined: Wed Mar 10, 2004 6:43 pm
Location: St. John's, NL
Contact:

Re: GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

Post by GoldWave Inc. » Wed Jun 30, 2010 1:27 pm

If the QTFile plug-in is not listed in GoldWave and QuickTime is installed and working properly (and you can play M4A files in QuickTime), then something doesn't seem right. Some people have noticed that uninstalling iTunes can cause problems because it doesn't uninstall cleanly.

GoldWave may be trying to load the QTFile plug-in, but because of a problem with the installation of QuickTime or iTunes, it fails to load and causes a crash later when GoldWave closes. You could try deleting the QTFile.pig plug-in file completely just to see if that makes any difference.

Chris

ander
Posts: 6
Joined: Tue Jun 29, 2010 6:54 am

Re: GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

Post by ander » Tue Jul 06, 2010 12:39 am

Okay, I've deleted the plugin file from my GW install folder, and that fixed it. Not sure what the problem was, but I don't use QT files with GW anyway... Thanks!

ander
Posts: 6
Joined: Tue Jun 29, 2010 6:54 am

Re: GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

Post by ander » Thu Jul 08, 2010 7:07 am

That said, the crashing did add a bit of welcome excitement here in the BC suburbs.

Stiiv
Posts: 327
Joined: Sat May 15, 2004 7:29 pm
Location: Fallentown, PA

Re: GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

Post by Stiiv » Tue Nov 28, 2017 7:52 am

Hiya, folks...long time no see!

Just want to chime in & let people know that Chris' solution for the exit crash also works in Vista. Nice graceful exit once I renamed (then deleted) the QT .pig file.
Stiiv

Michael REMY
Posts: 137
Joined: Sun Nov 28, 2010 6:07 am
Location: Amiens
Contact:

Re: GW 5.57 crashes on exit (Win 7 64-bit)

Post by Michael REMY » Tue Dec 05, 2017 11:24 am

hello,

i use v5.70 (32bits too) on win7 x64 too. but not the qtime module (whereas QT is installed in v7.7.8) : all is fine from my side.

best regards

Post Reply